tiistai 4. marraskuuta 2014

Yllätyksiä ja tulevaisuutta


"Yllätyskäänne rakennemuutoksessa" otsikoi Kirkonkellari eilin netissä. Muutama Tampereen hiippakunnan pappi ja kapitulin työntekijä lobbaa edelleen hiippakuntamallia, tällä kertaa massiivisella sähköpostikampanjalla.. Malli ei ole muuttunut juuri lainkaan alkuperäisestä ehdotuksesta, joka sai seurakuntakyselyissä 7 % kannatuksen.

Joissakin lobbaajien sivukommenteissa kuuluu halu keväällä päätettäväksi tulevan seurakuntarakenteen kaatamiseksi. Hiippakuntamalli voisi varmaan toimia Tampereen ympäristöseurakunnissa, mutta Kuopion hiippakunnan tai muiden hajanaisten hiippakuntien todellisuuteen se ei istu. Sen mukaan kiinteistötoimi ja rahanjako tehtäisiin hiippakunnassa, kaukana seurakunnan elämän todellisuudesta.

Sitten tämän päivän asiohin.

Tulevaisuusselonteko "Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunassa" tuli tänään käsittelyyn. En tainnut olla ainoa, joka luki sanaa monikulttuurisuus Suomeen muuttavien ulkomaalaisten synonyyminä. Vaikka monikansallistuva kirkko onkin selonteon yksi ja ehkä lopulta kantavin teema, se käsitteli ainakin paikoitellen myös monimuotoistumista kirkossa ja yhteiskunnassa. Tässä suhteessa se kuvaa jo nyt vallitsevaa tilannetta, jonka emme oikein tahdo uskoa olevan totta.

Kirja kehottaa moninaisuuden - myös kirkon sisäisen moninaisuuden - hyväksymiseen, ja dialogiin kannustetaan. Kirkko on tulevaisuudessa kontekstuaalinen ja vastakulttuurinen. Mutta on siellä myös kummallisuuksia. Mitä ajattelet seuraavista lauseista ajatellen kirkon ja seurakunnan tulevaisuutta tai monimuotoistumista?

"Kirkon sanoma perkaa pois epäuskoa ja väärää uskoa" tai "Ydintä tulkitaan yhä uudestaan ja uudestaan, mutta apostolinen usko säilyy: aito, alkuperäinen, väärentämätön ja puhdas evankeliumi." Ottaen huomioon alkukirkon ja Raamatun kaanonin moninaisuuden nämä lauseet tuntuvat hämmentäviltä.

Kirja pitää sisällään kolme kuvaa tulevaisuudesta. Kuvat ovat aika pelkistettyjä ja sisäänpäin kääntyneitä, ehkä hieman naivejakin. Diakoninen ote puuttuu. Mutta keskustelua kirja varmasti herättää, jos ihmiset sen lukevat. Ainakin malleista voi olla montaa mieltä.

Kohta täällä odotetaan jo Päivi Räsästä ja yllätyspuheita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti