maanantai 3. marraskuuta 2014

Puheita ja taloutta


Edessä on tavallista hiljaisempi kirkolliskokousviikko. Pöydällä ei ole suuria asioita, jotka herättäisivät intohimoja. Seurakuntarakennetta käsitellään seuraavan kerran vasta toukokuussa, samoin virsikirjan lisävihkoa. Ja muutakin vielä tulee.
Arkkipiispan avauspuhe käsitteli tänään taloutta ja kirkkoa osana tätä talouden hallitsemaa maailmaa. Ja kuitenkin kirkko on olemukseltaan jotain muuta. Tuolla rajapinnalla kulkeminen ei ole helppo juttu, senhän me tiedämme.

"Samalla kirkko on tahtoen tai tahtomatta alkanut näkyä yhtenä toimijana markkinoilla: katsomusmarkkinoilla, uskontojen markkinoilla tai elämysten ja palvelujen markkinoilla. Ihmisille näillä markkinoilla jää vain valintoja tekevän kuluttajan osa. Kirkko on osa homo economicuksen kulttuuria, väistämättä. Mutta syvimmältään kirkko edustaa kokonaan muuta. Siksi on lujasti ja päättäväisesti pidettävä huolta siitä, että elämän perussuhteet eivät näy markkinasuhteina."

Ilta kuluu tänään valiokunnassa. Kirkon  keskusrahaston talousarvio ja toimintasuunnitelma ovat pöydällä, mutta myös jo periaatetasolla tehty päätös koskien yhteisöveron muutosta valtiolta saatavaksi korvaukseksi ja sitä koskevat lausunnot.
Viime vuoden talous on ollut koko kirkossa yllättävän hyvä. Mitään pelättyä syöksykierrettä ei ole tullut. Toki jäsenten väheneminen näkyy verrattuna kunnallisveron kasvuun. Seurakunnat ovat vähentäneet henkilöstöään, joka taas näkyy paineena korottaa eläkemaksuja. Mutta tulevaisuudessa keskusrahastomaksut ehkä pienevät siirryttäessä yhteisöverosta valtiolta saatavaan rahoitukseen.

Voi olla, ettei tältä viikolta löydy suuria otsikoita. Mutta pieniä palasia kirjaan ylös. Sitä kautta pääset toivottavasti kurkistamaan tämän viikon työskentelyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti