keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Vastaantuloja ja selän kääntämistä

Timo von Böhm ja hallintovaliokunnan koira

Keskustelu avioliitosta jatkui tänäänkin. Kolmas päivä menossa. Mutta nyt on jotain liikkeellä. Kompromissiksi on ehdotettu, että papit saisivat toimittaa siviiliavioliiton ja sen yhteydessä rukoilla puolesta ja kanssa. Entistä useampi puhuu sen puolesta, että ratkaisu on löydettävä. Joku pieni toivon pilkahdus kaiken keskellä. Spagaattia ollaan valmis tekemään kummassakin leirissä – ainakin jotkut ovat. Puherumbassa on menossa nyt toinen kierros eli samat ihmiset puhuvat toista kertaa, myös ne, jotka käsittelevät asiaa valiokunnissaan. Turhautumisen keskellä yritän ajatella, että puhuminen, dialogi ja yhdessä oleminen ovat ainoa tie eteenpäin.

Tässä täysistunnossa on myös ollut mielenkiitoista debattia. Keskeiseksi raamatunkohdaksi on noussut ensimmäisten kristittyjen kokous Jerusalemissa, jossa päätettiin ympärileikkaussäädöksistä. Siellä tehtiin lopulta kompromissi. Vaikeita asioita on ratkottu ennenkin. Myös juristien välinen keskustelu ja pallottelu on ollut mielenkiintoista kuulla. Laki on niin kuin se luetaan. Ja niin taitaa olla Raamattukin.

Talousvaliokunta on tehnyt ahkerasti töitä muiden viettäessä jo vapaailtaa. Seurakuntien tyytymättömyyteen suhteessa Kipaan ja Kirjuriin on nyt vastattu. Kirkkohallitukselle on annettu tehtäväksi selvittää, mikä näissä prosesseissa meni vikaan ja miten suuria hankkeita pitäisi tulevaisuudessa rakentaa ja hallinnoida. Syytä lienee niin järjestelmissä ja keskitetyissä palveluissa kuin seurakunnissakin. Kirjuri ei toimi kunnolla, eikä säästöjä saada aikaan, jos seurakunnat eivät digitoi ja tarkista tietoja. Kipa ei toimi, jollei päällekkäisyyksiä pystytä purkamaan. Pelkkä seurakuntien syyttely ei Kipa-asiassa johda mihinkään.

Mitä muuta täällä on ollut? Taustalla käytäviä keskusteluja arkkipiispanvaalista, ehdokaslistojen allekirjoituksia ja spekulaatioita. Ehkä vähän toivettakin siitä, että salissa olevat arkkipiispaehdokkaat linjaisivat omaa kantaansa ajankohtaisiin kysymyksiin. Ihan niin ei tämä kuitenkaan mennyt.

Ilmapiiri käytävillä on ollut yllättävän hyvä vaikeista asioista ja erimielisyyksistä huolimatta. Olen myös iloinen oman hiippakuntani kirkolliskokousedustajista, joiden kanssa on voitu jakaa monia asioita, vaikka ei kaikesta yhtä mieltä ollakaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti