keskiviikko 12. elokuuta 2020

Ehtoollisesta ja tilastoista

 


Päivä on ollut pitkä ja asiota on ollut pöydällä paljon. Yleiskeskustelua on käyty aloitteiden pohjalta tilastoinnista ja ehtoollisen vieton vapauttamisesta. Salissa sai paljon kannatusta aloite, joka mahdollistaisi erityisehtoolliset naispappeutta vastustaville ns. vanhan virkakannan ihmisille. Asia on monille kipeä täällä kirkolliskokouksessakin. Siitä huolimatta jotain tässä ajassa on muuttunut. Kirkon selvää kantaa pappisviran sukupuolineutraalisuudesta ei ole tässä salissa ainakaan viimeisten kahdeksan vuoden aikana haastettu. Asia lähti eteenpäin valiokuntiin, mutta tuskin johtaa toimenpiteisiin.

Itse olin ensimmäisenä allekirjoittajana aloitteessa, jossa esitettiin konfirmaatiokaavan ja kodin siunaamisen kaavan uusimista ja selvityksen tekemistä siunaamisen teologiasta. Toki me seurakunnissa pärjäämme nykyisilläkin kaavoilla, sillä osaamme muokata ja lyhentää niitä. Mutta ihan luvallista se ei ole. Ajankohtaiset, osallisuutta korostavat ja teologisesti mietityt kaavat ovat meidän kaikkien etu.

Ministeri Annika Saarikko teki tänään perinteisen ministerivierailun. Toisin kuin aikaisemmin se toteutettiin täällä kyselytuntina. Aika kiva ja vuorovaikutteinen tapa. Kuulimme myös, että kehitysmäärärahojen tavoitetaso olisi edelleen 0,7 % bruttokansantuotteesta. Arvostusta sai myös kirkon diakonia ja koko kirkon työ. Kiva vierailu.

Hallintovaliokuntaan tulevia aloitteita ei ole vielä täällä salissa käsitelty, mutta aloitamme illan kuluessa niiden alustavan käsittelyn. Huomenna jatketaan keskusteluja salissa mm. piispojen avioliittonäkemyksistä ja ulostuloista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti