tiistai 6. marraskuuta 2012

Madame ja arki


Tänään keskusteltiin lapsiasianvaikutusten arvioinnista ja määräenemmistösäädöksistä. Molemmat esitykset lähtivät lyhyen yleiskeskustelun jälkeen jatkovalmisteluun eli eteenpäin. Ne eivät ole ihan pikkujuttuja kumpikaan.

Mikäli uusi säädös menee aikanaan läpi, seurakunnissa on arvioitava kaikkia päätöksiä niiden lapsiin ja nuoriin kohdistuvien vaikutusten näkökulmasta. Ja tämä velvoittaa.

Määrävähemmistöllä sen sijaan lähes mikä tahansa asia on voitu kaataa kirkolliskokouksessa. Nyt määräenemmistö tarvittaisiin vain kirkon oppia ja sen tulkintaa koskevissa asioissa. Entinen kreikanopettajani Kalervo Salo kysyikin, pitääkö määräenemmistö saavuttaa päätettäessä käsikirjoista, virsikirjoista ja raamatunkäännöksistä - niin kuin esitetään. Edelliset kun ovat rukousta ja jälkimmäinen käännöstekniikkaa.

Päivän juttu oli kuitenkin madame Räsänen, joka yllätti taas. Nosti esiin ihmisen arvon kansallisuudesta ja ihonväristä huolimatta - hyvä! - ja eutanasian - senkin esille ottaminen ja kirkon haastaminen siitä käytävään keskusteluun oli hyvä. Mutta sitten tunteellinen aborttipuhe. Sinänsä tärkeä asia, mutta argumentit kyllä aika yksipuolisia.

Talousvaliokunta pakersi eteenpäin. Ja sitten illalla pankkivaliokuntaan, niin kuin talousvaliokunnan jäsenen kuuluukin. Ja mistä siellä puhutaan. No seurakuntarakenteista. Mistäpä muusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti