keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Turbulenssia ja väärinkäsityksiä

Aamupäivällä käytiin salissa turbulentti äänestys määräenemmistösäännöksistä. Yksi syy kirkolliskokouksen päätöksenteon jähmeyteen on säädös määräenemmistöstä. Liian monet asiat vaativat 3/4 enemmistön tullakseen hyväksytyksi. Kirkkohallitus oli siksi esittänyt, että määräenemmistö vaadittaisiin vain kirkon uskoon ja tunnustukseen liittyvissä kirkkojärjestyksen ja kirkkolain muutoksissa.

Lakivaliokunta oli kuitenkin päätynyt siihen, että voimassa oleva tiukempi säädös säilyisi ja perusteli sitä perustevaliokunnan lausunnolla. Perustevaliokunnan jäsenet taas katsoivat, että heidän mietintönsä on ymmärretty lakivaliokunnassa täysin väärin, eikä mitään esteitä uudelle säännökselle olisi.

Äänestystulos oli lopulta 53-51, tosin niin, että määräenemmistösäännökset jäivät voimaan. Se on harmi, sillä näin myös käytännölliset ja hallinnolliset uudistukset jäävät usein hyväksymättä. Etenkin seurakuntarakenteita ajatellen säännösten höllentäminen olisi ollut tärkeää.

Iltapäivän kyselytunnin lopulla koko sali sähköstyi, kun piispoilta ja ennen muuta Oulun piispalta kysyttiin, onko häneen oltu yhteydessä vanhollislestadiolaisuudessa tapahtuneesta lasten hyväksikäytöstä ennen kuin asia tuli julkisuuteen. Ja miten hän on toiminut asian suhteen. Asia oli arka ja vaikea ja sali jäi ilman todellista vastausta. Tosin arkkipiispa selitti piispojen yhteisiä toimia asian tiimoilta.

Kirkkohallitus joutui vastaamaan myös lapsia ja nuoria koskeviin kirkolliskokouspäätöksiin ja niiden eteenpäinmenoon kirkkohallituksessa. Jotkut asiat olivat todella menneet eteenpäin, toiset eivät juuri lainkaan.

Kyselytunnin voi katsella ja kuunnella Kotimaa24.fi palvelusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti