tiistai 3. marraskuuta 2015

Puheita ja pakolaisia

Istuntoviikko alkoi messulla Turun tuomiokirkossa. Siellä myös tämä taival neljä vuotta sitten alkoi. Bussi kuljetti mustanpuhuvan joukon opistolta kirkkoon ja sieltä taas takaisin opistolle. Käytäväpuheiden perusteella viikon aikana on odotettavissa istunnon puhetulva. Tällä viikolla pidetään kuulemma "vaalipuheet" seuraavaa kautta varten. Siltä myös kuulosti, kun kirkon keskusrahaston toiminta- ja talousarviota alettiin käsitellä.

Yksi kirkolliskokouksen hienoimpia asioita ovat olleet arkkipiispan pitämät viisaat, humaanit ja myös syvästi hengelliset istuntokauden avauspuheet. Aina uudelleen esille ovat nousseet ajankohtaiset teemat, tällä kertaa pakolaisuus ja sen tuoma haaste kirkolle ja yhteiskunnalle. Arkkipiispa nosti esiin 60 milj. pakolaista, joista murto-osa on nyt tullut tai on tulossa Suomeen. Hän muistutti, että pakolaiskriisi ei ole täällä Suomessa tai Euroopassa, vaan siellä, mistä ihmiset ovat lähteneet.

Pakolaistilanne ei ole poikkeustila, vaan edessämme on uusi aika. Vaikka moni tuntee epävarmuutta siitä, mitä tapahtuu sille Suomelle, johon olemme tottuneet, epävarmuus on vielä suurempaa Etelä-Euroopan maanteillä ihmisten etsiessä suojaa ja turvaa.

"Tällä hetkellä tarvitaan Paavalin näköistä kirkkoa, joka ei epäröi puolustaa ihmisiä näiden taustasta riippumatta. Kirkkoa, joka tunnistaa lähellä olevan hädän ja kauempana olevan hädän eikä aseta toista toisen edelle. Kirkkoa, joka ei suostu kääntymään sisäänpäin, ei kansallisin eikä uskonnollisin perustein. Kirkkoa, joka toimii avoimesti ja rohkeasti yhteistyössä viranomaisten ja järjestöjen kanssa. Paavalin näköistä kirkkoa tarvitaan myös tilanteissa, kun kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet hakevat apua."

Jännittyneenä tänään odotettiin uuden opetus- ja kulttuuriministerin Sanni Grahn-Laasosen tapaamista. Saimme kuulla miellyttävä ja asiansa osaavaa ministeriä. Toisin kuin aikaisempina vuosina esillä ei ollut ministerin omaa agendaa, vaan valtioneuvoston tervehdys, jossa otettiin esille pakolaistilanne ja kirkkolain keventäminen. Sekä edustajat että ministeri taitavat olla harvinaisen samaa mieltä siitä, että norminpurkutalkoot olisivat kirkossa paikallaan. Hauskaa oli myös nähdä, miten miesten selät suoristuivat ja kravatit oikenivat tyylikkään ministerin astuessa saliin.

Illansuussa alkoi virsikirjan lisävihon käsittely - ja mitenkäs muuten kuin laulamalla osaa niistä. Käytäväpuheiden perusteella esitetyille virsille on tulossa salista haastajia. Mutta se jää nähtäväksi. Käsittely jatkuu huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti