keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Taloutta ja piispuutta

Lähetekeskustelu kirkon keskusrahaston tilinpäätöksestä ja kirkkohallituksen ja hiippakuntien vuosikertomuksesta saatiin tänään päätökseen. Valiokunta kirjoittaa kiireellä ja läppärit savuten mietintöä, jonka pitää olla valmis täksi illaksi.

Millainen uusi valiokunta sitten on? Asiantunteva, sanoisin. Siellä on tällä kertaa erityisen paljon hyvää talousosaamista. Meitä kirkon viranhaltijoita on vain kolme, mutta emmeköhän me saa arjen äänen siellä kuitenkin kuuluviin. Vaikka ihmiset ovat muuttuneet, yksi asia näyttää pysyneen. Henki tuntuu olevan nytkin asiallinen, hyvä ja hauska. Myös edellisen puheenjohtajan suuriin saappaisiin astunut Tapio Tähtinen on hyvä valinta.

Täysistunnossa loppui juuri lähetekeskustelu arkkipiispan vaalitavan muuttamisesta. Arkkihiippakunnan pappien ja maallikoiden painoarvoa aiotaan vähentää, mutta heidän erityisasemaansa ei olla poistamassa. Kyse on siitä, onko arkkipiispa ennen muuta oman alueensa piispa vai koko kirkon yhteinen piispa. Edustaja Tanska sanoikin hyvin, että nykyinen epädemokraattinen vaalitapa on tuottanut erittäin hyviä arkkipiispoja. Miksi sitä siis kannattaisi muuttaa?

Uudet aloitteet tuli jättää tänään puoleenpäivään mennessä. Pöydälle oli tullut kaksi asiaa: kirkon virkaan valmistuvilta edellytettävä missiologian tuntemus ja selvityksen tekeminen avioliittoon vihkimisestä luopumisesta. Etenkin jälkimmäinen herättänee täällä isoja intohimoja.

Kyselytunnilla esillä oli useampi kysymys liittyen uuden avioliittolain vaikutuksiin kirkossa. Piispainkokouksen asettama työryhmä näyttää keskustelevan ennen muuta siitä, onko rukoushetki vielä mahdollinen ja millä ehdoin. Avioliiton siunaaminen käsikirjan mukaisesti ei olisi mahdollinen, mutta ohjeet tulevat olemaan melko yleisluonteiset. Toiset piispoista toivoisivat rukoushetken olevan mahdollisimman lähellä avioliiton siunaamista, toiset eivät haluaisi kirkon olevan mukana näiden seurakuntalaisten juhlahetkessä lainkaan. Harkinta jäänee pitkälle yksittäiselle papille, mikä onkin ehkä hyvä asia.

Eilisillan pankkivaliokunnan kokouksen jälkimainingista jäi muistoksi kuva. Sekin kertoo jotain kirkolliskokouksen tunnelmista. On täällä usein hauskaakin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti