torstai 17. toukokuuta 2018

Lutherista ja Raamatusta







Tänään on käsitelty koko päivä perustevaliokunnan mietintöä. Asiallinen keskustelu, mutta raskas päivä. En tiedä, miten tästä oikeasti päästään eteenpäin. Tämä on paitsi raamattukysymys, myös sukupolvikysymys. Ehkä yksi mietinnön hankala puoli on se, että se kirjoittaa auki kaksi eri näkemystä, mutta näkemyksiä on vielä paljon enemmän. Käsittääkseni myös ne valiokunnan jäsenet, jotka olivat avioliittokäsityksen laajentamista vastaan, eivät yksityiskohdissaan ole samaa mieltä kaikesta keskenään. Nyt se jää näkemättä ja niputtaa vastustajat yhteen joukkoon.

Oma puheenvuoroni liittyi Lutherin ihmiskäsitykseen. Kiitos Sini Mikkolan hienon väitöskirjan! Nostin esille Lutherin avioliittokäsityksen ja ihmiskuvan aikasidonnaisuuden. Lutherille nainen on holhottava ja mies holhoava, perheväkivaltaa saa harjoittaa ja avioliitto ei ole tasa-arvoista kumppanuutta. Käsittääkseni nykyistä avioliittokantaa ei voi puolustaa Lutherilla, sillä emme jaa kokonaisuudessaan hänen näkemystään avioliitosta.
Tutustuin Mikkolan tutkimustuloksiin ensimmäistä kertaa lukemalla hänen blogiaan https://reformaationrajapinnoilla.wordpress.com/blogi/. Suosittelen!

Ulkona jyrisee ukkonen ja vettä tulee. Kohta loppuu keskustelu ja alkaa valmistautuminen arkkipiispa Mäkisen läksiäisillallisille. Vähän ikävä tunnelma lähteä juhlimaan suoraan tämän keskustelun jälkeen. Mutta niin se vain on. Toivottavasti tästä tulee kuitenkin mukava ilta. Ja arkkipiispaa tulee kovasti ikävä, etenkin hänen hienoja puheitaan.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti