keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Rahasta ja seksuaalisuudesta



Aamupäivä käsiteltiin tänään lähinnä rahaa ja eläkemaksuja. Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta sitä se ei ole. Talousvaliokunta esitti vastoin Kirkkohallituksen esitystä, että Kirkon keskusrahaston eläkemaksuja ei alenneta, vaan ne säilyvät ennallaan. Taustalla on ajatus oikeudenmukaisuudesta seurakuntien ja keskusrahaston välillä sekä eläkerahaston pääoman kartoittaminen. Eläkerahaston on kannettava ainakin 2070-luvulle. Hiippakuntia tämä ei miellyttänyt, sillä siellä pelätään talouden heikkenemistä. Nyt on aika ruveta miettimään, miten työtä voidaan tehostaa ja hiippakuntien välistä yhteistyötä kasvattaa.

Sen sijaan talousvaliokunta lausui tukensa hiippakunnille osoitetuille kehittämisrahoille, joilla tuetaan seurakuntien rakennemuutosta ja yhteistyötä. Nyt vain anomaan hiippakunnilta rahaa näihin hankkeisiin. Esimerkiksi Kuopion hiippakunnassa yli puolet kehittämisrahasta on jäänyt käyttämättä.

Iltapäivällä ministeri tarjosi ministerikahvit koivukakkuineen. Ystävällisesti hän puhui lapsista ja nuorista, seurakuntavaaleista ja elinikäisestä oppimisesta. Ruokasali oli kuin sauna, jonka löylyissä istuimme. Oli helpottavaa päästä ulos haukkaamaan hetkeksi raitista ilmaa.

Nyt istumme iltaa istuntosalissa ja keskustelemme avioliitosta. Kuudelta aloitettiin ja kahdeksaan asti tänään istutaan. Ja huomenna jatketaan. Perustevaliokunnan mietintö jakautuu kahtia: niihin, jotka vastustavat avioliittokäsityksen laajentamista ja niihin, jotka tukevat sitä. Molemmat kannat on kirjattu nyt ylös ja niiden olemassaolo on tunnistettu. Ihmetystä herättää se, ettei valiokunta ole kuullut yhtään asiantuntijaa, vaan tukeutuu ennen muuta piispainkokouksen vanhoihin dokumentteihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti