keskiviikko 9. toukokuuta 2012


Istuntosalista tuppaa loppumaan ilma, nilkat väsyvät ja istumalihakset puutuvat. Siksi paljon täysistunnossa istutaan ja kuunnellaan keskustelua. Monet onneksi puhuvat myös paikaltaan ja kommentit ovat olleet lyhyitä ja asiallisia.

Miltä täällä sitten näyttää? Kolmasosa edustajista on naisia, loput miehiä. Ihan mustaa rintamaa en edessäni näe, sillä naiset onneksi pukeutuvat keväisesti ja värikkäästikin. 

Päivän intohimon kohteena ovat olleet kirkkorakennusten suojelua koskevien säännösten muuttaminen ja kristilliseen hautaamiseen ehdotetut maksut kirkkoon kuulumattomille.

Kirkkohallitus esittää, että kaikki yli viisikymmentä vuotta vanhemmat kirkkorakennukset tulisivat suojelun piiriin. Edustajat kyseenalaistivat lähetekeskustelussa esityksen lähes yksimieliseksi. Sitä pidettiin liian staattisena ja seurakunnille kalliina ratkaisuna. Kaikki yli viisikymmentä vuotta sitten rakennetut kirkot eivät ole arkkitehtuuniseti arvokkaita.

Keskustelu hautaukseen liittyvistä maksuista pääsi vasta vähän käyntiin. Puheenvuoropyyntöjä oli runsaasti ja niistä jatketaan huomenna. Ajatukset menivät hyvin ristiin. Itse ajattelen, että aika ei ole vielä kypsä maksuille, mutta mikäli kirkosta eroaminen kiihtyy, tähän on tavalla tai toisella tultava.

Nyt on meneillään kirkkohallituksen kyselytunti. Esille on otettu mm. lapsiasiainvaikutusten arvioinnnin säädösvalmistelu, joka on takunnut kirkkohallituksessa jo pitkän. Kymmenen pistettä lapsiaisianvaltuutetulle, joka hellittämättä halusi saada tätä asiaa eteenpäin. Kirkko kyllä arvioi toimintaympäristöä ja rahaa, mutta ei asioiden vaikutusta ihmisiin - ja  vielä vähemmän lapsiin.

Enemmän lasten ja nuorten osallisuudesta kirkossa voit lukea sivulta www.lapsivaikutukset.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti