tiistai 6. toukokuuta 2014

Jakkuja ja avioliittoja

Ministeri Päivi Räsäsen vierailu ilahdutti kirkolliskokousta taas tänään. Yllätyksellinen ja karismaattinen nainen, ei voi muuta sanoa. Jakku oli tällä kertaa mustavalkoruudullinen, mutta naisellinen ja kaunis. Arviot puheen sisällöstä menivät ainakin omassa kahvipöydäsäni metsään, vaikka arvattavia olivatkin.

Puheen alku käsitteli yhteisöveron muuttamista kirkon valtionavuksi. Ministeri antoi selvin sanoin ymmärtää, että valtion antama tarjous kompensaatiosta on hyvä ja kirkon etu on hyväksyä se. Puheen toinen puoli käsitteli tasa-arvoista avioliittolakia ja avioliittoa naisen ja miehen välisenä suhteena. Ministerin toive oli, että kirkolliskokousedustajat ottaisivat julkisuudessa kantaa perinteisen näkemyksen puolesta.

Olin niin iloinen arkkipiispan vastauspuheesta, joka tähdensi, että kanta tasa-arvoiseen avioliittolakiin voi olla erilainen ja että kristillisestä uskosta ja etiikasta käsin voidaan päätyä erilaisiin kantoihin. Sen perusteella ei pidä tehdä johtopäätöksiä ihmisten kristillisyydestä tai uskosta.

Lähetekeskustelu kirkon rakenneuudistuksesta jäi tänäänkin kesken. Perustunnelma on positiivinen, mutta muutospaineita on siihen, että kaikkien seurakuntien ei olisi pakko liittyä yhtymiin. Joko siirtymäaikojen pitäisi olla pidempiä tai erittäin painavista syistä seurakunta voisi säilyä itsenäisenä.

Itse käytin puheenvuoron, jossa painotin esityksen solidaarisuusluonnetta. Vahvat seurakuntataloudet tukevat yhdessä heikompia. Yksi muutostoive esitykseen minulla ja muilla yhtymien edustajilla kuitenkin oli: yhtymärovastin tulee olla yksi yhtymän seurakuntien kirkkoherroista, ei erikseen valittu viranhaltija.

Valiokuntatyöskentely jatkui pitkälle iltaan. Nyt pohdinta jatkuu pankkivaliokunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti