maanantai 5. toukokuuta 2014

Ruotsalaisia terveisiä ja lähetekeskustelua

Piisparivi kasvoi tänään yhdellä, sillä Ruotsin kirkon arkkipiispa Anders Wejryd puhui tänään kirkolliskokouksen avajaisissa. "Kirkko muuttuu yhteiskunnan muuttuessa. Teidänkin on hyvä muistaa se." Näin suunnilleen Wejryd. Kieli vaihtui ruotsista englantiin ja taas ruotsiin. Mutta puhe oli jalosti käännetty myös paperille suomeksi.

Muuten tänään on pitkän istumisen päivä. Rutiinijuttuja. Mutta muutostakin on luvassa. Ensimmäinen asioista on kolminkertaisen hurraa-huudon arvoinen.

Pitkään käsittelyssä ollut lainsäädäntö lapsiasian vaikutusten arvioinnista on nyt hyvässä myötätuulessa. Sitä on valmisteltu viiden vuoden ajan ja esitykset on palautettu aina uudelleen jatkovalmisteluun. Nyt paketti on kasassa, yksinkertainen ja selvä. Kiitos Hanna Pulkkisen, Eero Jokelan ja Hans Tuomisen, jotka ovat olleet mukana tätä tekemässä.

Tulevaisuudessa viranomaisen olisi esitystä valmistelussa arvioitava ja otettava huomioon esityksen vaikutukset lapsiin. Jokunen moitti, että tämä vain kasvattaa byrokratiaa, mutta yleiskeskustelun sävy on kuitenkin myönteinen. Loppuviikolla nähdään, miten käy.

Lähetekeskustelussa on ollut myös kirkon saaman yhteisövero-osuuden muuttaminen lakisääteiseksi valtionavuksi. Salissa vallitsi liikuttava yksimielisyys, mitä nyt joku koki valtionavun määrän olevan liian alhainen. Valtionavulla kompensoidaan ennen muuta hautaustoimea, mutta myös väestökirjanpitoa ja kulttuurihistoriallisia rakennusten ylläpitoa.

Nyt on alkamassa odotettu ja vaikea keskustelu kirkon rakenneuudistuksesta. Käytävillä on asiasta monenlaista ilmaa, mutta myös paljon puoltavia ääniä. Toiset taas haluavat pakkopykälän poistamista. Eli jonkinlaiseen kompromissiin päädyttäneen. Mutta tänään ja huomenna käydään vielä lähetekeskustelua ja päätökset tehdään vasta marraskuussa.

Odotettavissa on pitkä ja monipolvinen keskustelu. Tänään istutaan yhdeksään ja huomenna jatketaan. Lähinaapurini lisäksi monet muutkin Kuopion hiippakunnan edustajat ovat varustautuneet Sisu-askein, joten emmeköhän jaksa täällä istua




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti