maanantai 7. marraskuuta 2016

Turkua ja pakkasta


Ihmisiä saapuu ripotellen Turkuun. Osa valiokunnista aloittaa tänään, osa edustajista tulee vasta huomenna. Kättelyä, kasvoja, kuulumisia. Nimet ovat vielä vähän hakusessa. Kuka nyt taas oli kukakin. Turun kristillisen opiston henkilökunta jaksaa olla aina vain ystävällinen ja ymmärtäväinen tämän moninaisen joukon tarpeiden keskellä.

Talousvaliokunta on ollut aamusta asti työn touhussa. On mielenkiintoista seurata, miten uusi valiokuntakokoonpano toimii ja hahmottaa kirkon työn kokonaisuutta. Ja miten itse kukin meistä löytää siellä oman paikkansa. Kestää jonkun aikaa ennen kuin meistä tulee taas kiinteä ryhmä. Työlistalla on Kirkon keskusrahaston toiminta- ja taloussuunnitelma ja pari talousarvioaloitetta. Siis aika tavallinen setti.

Suuria tunteita ei ole havaittavissa talousvaliokunnassa, vaikka niitäkin tällä viikolla kirkolliskokouksessa liikutellaan. Tulevaisuuskomitean mietintö koskettaa tavalla tai toisella jokaista salissa istuvaa. Siinä puhutaan myös vallasta ja hierarkioista ja toimintakulttuurin syvistä muutoksista. Toivon vain, että mietinnön yleiskeskustelussa ei juututtaisi niihin asioihin, jotka koskettavat puhujien omaa valtaa ja sen menettämisen pelkoa. Sitä enemmän pitäisi jaksaa katsoa tulevaisuuteen ja muutokseen, joka kantaisi näiden omien vallan vuosien yli ja tukisi seurakunnan perustyötä.

Ja tietysti täällä puhutaan tasa-arvoisesta avioliitosta ja piispainkokouksen selonteosta ja oikeudellisesta selvityksestä. Mutta muuta kuin puhetta ei tältä viikolta kannata odottaa. Toiminnallisia aloitteita voi tehdä vasta kevätistunnossa. Pinnan alla tämä asia täällä kuitenkin elää, avoimena haavana puolin ja toisin.

Ulkona paukkuu pakkanen ja luntakin taitaa juuri nyt ripottaa. Toivotaan nyt kuitenkin, että kirkon tulevaisuus ei mene pakkasen puolelle, vaan siellä vallitsee ainainen kevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti